mimar fossati’lerin ayasofya’yı tamiratı sırasında ortaya çıkan üstü kapatılmış ayasofya mozaikleri sultan abdülmecid’in hayli ilgisini çeker.. uzun süredir kapalı olan mozaiklerden ilki ortaya çıkarıldığı zaman, padişah tüm mozaiklerin bulunmasını emreder.. öyle ki, tamirat hakkında bilgi almaya geldikçe ortaya çıkan mozaiklerin hikayesini ve kimleri resmettiğini de sürekli soruyormuş.. hatta mozaikleri açık tutmak istese de tepkiler nedeniyle tekrar kapattırdığında üzüldüğü söyleniyor..
mimar fossati, tamirat sırasında yoğun muhabbette bulunduğu ve mozaiklere olan ilgisini paylaştığı sultana bir hediye vermek istemiş.. bizansta adet olduğu üzere abdülmecid’in portresini yapamayacağı için, daha farklı bir yol izlemiş.. restorasyon sırasında dökülmüş olan mozaik taşları bir araya getirip, tamirat için yanında getirttiği italyan mozaik ustası lanzoni’ye bu taşları sultanın tuğrası şeklinde işletip ve abdülmecid’e hediye eder..
söylentiye göre sultan pek beğenir ama tuğra yapıldığı dönemde hiçbir yerde sergilemez.. hatta bu ilginç eser zaman içerisinde unutulmuş ve yakın bir zamanda topkapı sarayının deposunda tesadüf eseri keşfedildikten sonra ayasofya’ya aktarılmış..
İstanbul’da mozaikle oluşturulan bir tuğra daha var.. Sultanahmet’teki alman çeşmesinin kubbe içinde celî sülüs kitâbeyle birlikte II. Abdülhamid’in tuğrası bulunur.
KAYNAK : https://wannart.com/icerik/19710-ayasofyanin-en-ilginc-mozaigi?fbclid=IwAR1TQb9FBEMxUbYZMRXenAo4xS4uzdJM2jMl9r4dJMVcBqpvJ4aFt3rN6KQ
Yorumlar
Loading…