Yere atılan zeytin çekirdeklerinin hiçbirinin çimlenmediğini belki fark edenler olmuştur. Peki zeytin tohumları bu şekilde çimlenmiyorsa, çevremizdeki zeytin ağaçlan nasıl ortaya çıkıyor? Zeytin odununun çok sert bir yapıda olmasından ötürü. Zeytin içerisinde yer alan çekirdekleri de odunsu bir yapıda olur. Bu yüzden de zeytin çekirdekleri ya da tohumlarının içerisinde bulunan fideciklerin gücü, bu sert ve odunsu kabuğu kırmaya yetmez. Bundan dolayı bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda, o tohumlardan zeytin ağacı çıkamaz. Peki doğal olarak bu iş nasıl gerçekleşiyor? Doğada zeytin meyvelerini en çok sevenler sadece insanlar değiller.
İnsanların bu konudaki rakipleri karatavuk (Turdus merula) adı verilen küçük siyah renkli kuşlar. 24-25 cm boyunda ve simsiyah tüylerle kaplı olan ve gagaları sarı- kavuniçi renkli olan bu sevimli kuşlar zeytin meyvelerini çok severler. Bu meyveleri bir çırpıda yutan bu kuşlar kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirirler. Ancak, onlar da bizim gibi odunsu yapıda olan zeytin çekirdeklerini sindiremezler ve dışkılama yoluyla sindiremedikleri çekirdekleri dışarıya atarlar. Karatavukların kursağından geçen tohumlar çimlenebilir. Çünkü karatavuk kursağındaki küçük taşlarla ve sahip olduğu kuvvetli asitlerle zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğu, sindirim sırasında incelir ve yumuşar. Bu yüzden de karatavuklar tarafından kabukları inceltilmiş ve yumuşatılmış çekirdekler toprağa düştüğünde çimlenebilir. Zeytinlerin gerçek dostu olan karatavuklar sahip oldukları bu özellikle bizler için çok önemli. Eğer karatavukları avlayarak neslini tüketirsek gelecek yıllarda yeni zeytin ağaçları gelişmeyecek
Zeytin Ağacı Özellikleri Nelerdir?
– Zeytin ağaç yaprakları üst yüzü koyu alt yüzü ise genellikle gümüş rengindedir.
– Zeytin ağacının gövdesi ortalama olarak 50-55 cm arasındadır. Ayrıca gövdesi çürümeye ve darbelere karşı çok dirençlidir.
– Zeytin ağacı oldukça uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır.
– Ağacın yaprakları müthiş bir ahenk içerisinde iki yana açılır.
– Ağacın gövdesi yaşlansa dahi yumrulardan yeni tomurcuklanmalar oluşur ve gövdeyi bu şekilde yeniler.
– Zeytin ağacının boyu ortalama olarak 3 metre ve 10 metre arasında değişmektedir.
– Bir yıl oldukça fazla yağ verirken diğer yıl aksine daha az yağ verir.
– Adaptasyon yeteneği oldukça yüksek olan bir ağaç türüdür.
Ayrıca içi dışı kırmızı elmanın hikayesini okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Yorumlar
Loading…